Menü

Sprey Elbise

Dünyanın en önemli moda organizasyonlarından biri olan Paris Moda Haftası kapsamında 02 Ekim 2022’de Sebastian Meyer ve Arnaud Vaillant tarafından düzenlenen Coperni defilesinin finalinde, sahneye sadece iç çamaşırı ile Bella Hadid çıktı ve iki adam tarafından vücudunun üzerine sprey ile likit bir karışım sıkıldı.

 

 


Seyircilerin gözleri önünde tene direk yapışan ve kumaşa dönüşen likit karışım, tasarımcılardan birinin de makasla şekil vermesi ile bir anda elbiseye dönüştü.


Bella’nın bu elbise ile yürümesi, hızlı moda sektörünün gelişiminde, teknoloji ile modanın birleştiği heyecan verici anlardan biri olarak tarihe geçti.

 

Püskürtülen sıvı; atık giysi ve kumaşlardan geri dönüştürülmüş lifler kullanılması suretiyle, İspanyol moda tasarımcısı Manel Torres’e ait dijital giyim sektörünün öncüsü olarak da bilinen “Fabrican Şirketi” tarafından geliştirilmiş patentli bir ürün.


Torres, iplik ve örümcek ağından esinlenerek ipliğin kaba şeritlerini spreyle püskürterek hava ile temas neticesinde esneyen ve süet hissi veren katı bir malzeme elde etti.

 


İlk başta içerdiği kimyasallar nedeniyle, akla sağlıksız olabileceği gelse de yapılan araştırmalar, bu kumaşın insan sağlığını ciddi olarak etkilemediğini ortaya koyuyor.


Türkçeye kutudaki kumaş anlamına gelebilecek “Kutumaş” olarak çevrilebilecek “Fabrican” isimli bu sıvı; pamuk ve sentetik lif karışımından oluşuyor, vücutla temas ettiğinde buharlaştığı için katılaşarak tenden ayrılıyor. Giyildikten sonra çıkarılıp yıkanabiliyor, boyanabiliyor ve tekrar likit formuna dönüştürülebiliyor. Böylece tekrar tekrar giyilebiliyor.


“İlkel Tekstil Dönemi” olarak nitelenecek bir çağ ortaya çıkmasına neden olacağı değerlendirilen yeni nesil kıyafetler, artık insanların bir kabin içerisinde kendi kendilerine tasarlayabileceği ve 3 boyutlu olarak vücutlarına uygulayabilecekleri hale geliyor…


Dünyayı en çok kirleten endüstrilerin başında gelen moda endüstrisinde, karbon ayak izini azaltmak maksadıyla bunun gibi sürdürülebilirliğe katkı için yapılan çalışmalar giderek yaygınlaşıyor.


Vücut ısısına göre formu değişebilen akıllı kumaşlar ve kir tutmayan kumaşlar gibi üzerinde aylarca çalışılarak üretilen inovatif kumaşlarla gelecekte çok daha fazla karşılaşacak gibiyiz.